Cookies accepteren

Wij zijn wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en je hier over te informeren.

Zonder cookies kunnen niet alle onderdelen van onze website functioneren. Daarom is het helaas niet mogelijk om onze website te bezoeken als je geen cookies accepteert.

Cookies accepteren

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine bestandjes die informatie over sitebezoek bevatten. Deze bestandjes worden op je computer geplaatst en zijn veilig. Ze kunnen nooit worden gebruikt om privégegevens van je computer uit te lezen of om wachtwoorden te onderscheppen. Cookies zijn ook niet in staat om een computer te infecteren met een virus. Bijna elke website gebruikt deze kleine bestandjes.

Lees meer

Wij gebruiken cookies voor:

Klik hier voor meer informatie over cookies.

Blog | Nu begrijp ik het leven veel beter

Door Annette Otto-Nales op maandag 30 september 2019

We praten wat af met onze kinderen. De meest uiteenlopende onderwerpen passeren de revue. En dan ineens heb je zo’n gesprek waarvan je weet, dit was niet zomaar een gesprek. Ik mocht als ouder pas weer eens meekijken in het hoofd van mijn zoon. Onverwachts, in de auto ging ons gesprek als volgt:

Job: “Ik zie het leven zo. Je hebt allerlei regels waar je je aan moet houden. En als je dat doet dan doe je het goed en anders speel je vals.”

Ik: “Je kunt het leven ook vol relaties zien in plaats van vol regels.”

Job: “Dat begrijp ik niet.”

Ik: “Als je regels hebt, ga je altijd proberen te zoeken naar de grens van wat nog wel mag en wat niet. Maar als je uit relatie iets doet dan doe je het uit liefde.”

Job: “Wat is een relatie?”

Ik: “Dat is de band die je hebt met de mensen om je heen. De ene is sterker dan de ander.”

Job: “Wat is dan het verschil?”

Ik: “Jij hebt wel eens lelijke woorden tegen mij gezegd. Maar ging ik daardoor minder van je houden?”

Job: “Nee.”

Ik: “Dat is omdat onze relatie heel sterk is. Zo heb je sterke relaties, waar je alles voor wilt doen, en relaties die minder sterk zijn.”

Job: “Dat begrijp ik.”

Ik: “Stel nu eens dat jij buiten gaat spelen en je moet om 18:00 uur thuis zijn. Als het tijd is, ben je nog aan het voetballen. Als je dan zou leven vanuit regels dan zou je kijken hoever je de tijd kan rekken tot papa of mama je komt halen. Maar als je leeft uit relatie dan zou je om 18:00 uur naar huis komen. Omdat je het belangrijk vindt dat onze relatie goed blijft. Je doet het dan uit liefde.”

Job: “Aha, nu begrijp ik het leven veel beter.“

Als moeder heb ik zo genoten van dit gesprek. Want is dat niet wat we willen als ouder? Dat onze opvoeding voortkomt uit relatie met onze kinderen en niet uit een lijst met regels? Dat ze niet steeds weer zoekende zijn naar de grens van de regels maar uit liefde een keuze maken?

Is dat ook niet waar God naar verlangt? Dat wij met Hem een relatie hebben. Dat wij uit liefde voor Hem onze keuzes maken en niet uit regels. Dat wij God niet meer zien als een bepalend God maar een liefdevolle Vader die uitziet naar een relatie met zijn kinderen.

Ik denk dat als wij gaan leven vanuit een relatie met God dat wij ook kunnen zeggen: “Aha, nu begrijp ik het leven veel beter!“

Overige blogs